25 września 2018

POWRÓT

autor: Wiktoria Majcher

Znajdziesz go w tysiącach różnych produktów - od gum do żucia, przez serki i sosy, aż po napoje. Niskokaloryczny, dwieście razy bardziej słodki niż cukier. Zamknięty
w niewielkich, białych granulkach - ASPARTAM, znany również pod nazwą E 951.
Z jednej strony reklamowany, jako zdrowy zamiennik sacharozy, polecany diabetykom i osobom otyłym. Z drugiej zaś, coraz więcej słyszy się o tym, że jest silną trucizną. Jeść czy nie jeść? Kiedy i w jakich ilościach? Poszukajmy odpowiedzi na te pytania i sprawdźmy co tak naprawdę kryje się pod nazwą ASPARTAM.


CO TO JEST ASPARTAM?

 

Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych:
Kwasu asparaginowego (40%), Fenyloalaniny (40%) i Metanolu (10%)


 

KWAS ASPARAGINOWY – 40% ASPARTAMU

 

Asparaginian działa w mózgu, jak neuroprzekaźnik - ułatwia przepływ informacji z neuronu do neuronu. Teoretycznie brzmi dobrze, ale jego nadmiar w mózgu prowadzi do śmierci pewnych neuronów, gdyż umożliwia napływ zbyt dużej ilości wapnia do komórek. Nadmiar wapnia prowadzi z kolei do powstawania zbyt dużej liczby wolnych rodników, które zabijają komórki.

Ponieważ asparaginian może doprowadzić do uszkodzeń komórek nerwowych, nazywa się go „toksyną pobudzającą” – pobudza komórki nerwowe do śmierci. Za duża ilość kwasu asparaginowego z wolna zaczyna niszczyć neurony.

Do licznych schorzeń, których występowanie w udowodniony sposób wiąże się z uszkodzeniami wywołanymi przez długotrwałe oddziaływanie aminokwasu, należą między innymi: stwardnienie rozsiane, stwardnienie zanikowe boczne, utrata pamięci, zaburzenia hormonalne, utrata słuchu, epilepsja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, hipoglikemia, otępienie towarzyszące AIDS, zmiany chorobowe mózgu i zaburzenia neuroendokrynologiczne.

 

NIESTETY Zdecydowana większość komórek nerwowych zostaje uśmiercona, zanim pojawią się jakiekolwiek kliniczne objawy przewlekłej choroby.

 

 

FENYLOALANINA - 50% ASPARTAMU
 

Zeznając przed Kongresem Stanów Zjednoczonych, dr Louis J. Elsas wykazał, że obecna w krwi fenyloalanina może koncentrować się w pewnych rejonach mózgu i jest szczególnie niebezpieczna dla niemowląt oraz płodu. Zwrócił również uwagę na fakt, że fenyloalanina jest znacznie lepiej metabolizowana przez gryzonie niż ludzi.

 

I owszem, fenyloalanina jest aminokwasem występującym normalnie w mózgu, jednak są osoby, które nie mogą jej metabolizować. Powodem jest genetyczną choroba - fenyloketonuria.

Co ciekawe, dowiedziono, że przyjmowanie aspartamu, zwłaszcza w połączeniu z węglowodanami, może nadmiernie podnieść poziom fenyloalaniny w mózgu nawet u osób nie cierpiących na fenyloketonurię. A to prowadzi do niebezpiecznie wysokiego poziomu fenyloalaniny w mózgu.

Wiele osób, które na przestrzeni czasu spożyły duże ilości aspartamu, lecz nie chorują na tę chorobę, ma podwyższony poziom fenyloalaniny we krwi.

 

Powoduje to zmniejszenie ilości serotoniny, co z kolei prowadzi do zaburzeń emocjonalnych, np. depresji.
Wyniki badań potwierdzają, że poziom fenyloalaniny we krwi uległ znacznemu podwyższeniu u ludzi, którzy systematycznie używali popularnego słodzika.

 

METANOL (ALKOHOL DRZEWNY, TRUCIZNA) - 10% ASPARTAMU

 

Z braku kilku enzymów ludzie są o wiele bardziej wrażliwi na toksyczne oddziaływanie metanolu niż zwierzęta.
Z tego też powodu testy aspartamu bądź metanolu dokonywane na zwierzętach nie w pełni oddają zagrażające ludziom niebezpieczeństwo.
Dr Woodrow C. Monte, dyrektor Laboratorium Żywności i Żywienia na Uniwersytecie Stanowym w Arizonie, oświadczył:

 

„Nie istnieją badania ludzi i ssaków pozwalające ocenić możliwe mutagenne, teratogenne czy kancerogenne efekty przewlekłego spożywania alkoholu metylowego”.

 

Metanol jest śmiertelną trucizną. Stopniowo uwalnia się w w jelicie cienkim, gdy grupa metylowa aspartamu styka się z enzymem chymotrypsyną. Wchłanianie metanolu przez organizm ulega znacznemu przyśpieszeniu, kiedy spożywa się go w wolnej postaci. Wolny metanol powstaje z aspartamu po podgrzaniu go do temperatury powyżej 30° C. Dochodzi do tego, jeśli zawierający aspartam produkt jest niewłaściwie przechowywany lub podgrzewany. W swojej ocenie metanolu Agencja Ochrony Środowiska stwierdza, że jest on:

 

„Uznawany za truciznę o działaniu kumulacyjnym z uwagi na niewielki stopień wydalania po spożyciu.
W organizmie utlenia się do formaldehydu i kwasu mrówkowego. Obie te substancje są toksyczne”.


Maksymalna dawka dopuszczalna do spożycia wynosi 7,8 mg/dzień. Litr słodzonego aspartamem napoju zawiera około 56 mg metanolu. Zagorzali konsumenci zawierających aspartam produktów potrafią spożyć do 250 mg metanolu dziennie, czyli 32 razy więcej niż opracowany przez Agencję Ochrony Środowiska limit.

 

 

SŁODKA TRUCIZNA?

 

Aspartam odpowiada za ponad 75% doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami.
Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam to: bóle i zawroty głowy, migreny, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, utrata pamięci i bóle stawów.

 

Co ciekawe, EFSA (European Food Safety Authority) wydało opinię naukową, w której stwierdzono, że aspartam nie wywołuje szkodliwego działania na mózg i system nerwowy, a także nie zmienia funkcji poznawczych u dzieci
i dorosłych.

Tymczasem, ostatnie badania donoszą, że aspartam w dawce powyżej 1g/ml powoduje fragmentację nici DNA i apoptozę (śmierć) komórek.

 

STRESUJE BARDZIEJ NIŻ CUKIER?

 

Młodszy brat cukru, może konkurować z nim o pierwsze miejsce na podium w kategorii najbardziej stresującego produktu, prawda? Dlatego jeśli męczy Cię chroniczny stres, zmęczenie czy zły humor i próbowałeś już wielu różnych sposobów, a mimo tego nadal nie czujesz się najlepiej, sprawdź czy w składzie spożywanych przez Ciebie produktów nie ma przypadkiem słodkiej trucizny - ASPARTAMU. Może występować również pod nazwami:

 

  • NutraSweet,

  • AminoSweet

  • E 951

  • Equal

  • Sugar Free,

  • Canderel

 

A jeśli, tak jak ja - nie możesz odmówić sobie słodkich przekąsek czy napojów, proponuję ksylitol, stewię, melasę czy choćby daktyle - którymi możesz dosładzać desery. A jeśli to dla Ciebie za mało, pozwól sobie, ale RAZ NA JAKIŚ CZAS, na odstępstwo od zdrowego jedzenia. Pamiętaj, że we wszystkim ważny jest umiar i zdrowy rozsądek.

 

Dziękuję za Twój czas, ściskam, pa!

 

STRESUJĄCE JEDZENIE #ASPARTAM

spokojna joga dla początkujących z WIktorią Majcher

BLOG

UMÓW SIĘ

NA ROZMOWĘ

myBrain Rzeszów

H E L L O Y O G I

BIOFEEDBACK - JOGA - MINDFULNESS


 

blog

Copyright 2018 myBrain. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z polityką prywatnści.

myBrain Rzeszów
myBrain Rzeszów
myBrain Rzeszów

homepage

umów się na rozmowę

biofeedback

mindfulness

joga

o nas

kontakt

współpraca

polityka prywatności

Centrum Rozwoju myBrain

Biofeedback, Joga, Mindfulness, Rzeszów