Dziecko ma problemy w szkole
10 kwietnia 2019
Biofeedback Rzeszów

POWRÓT

16 kwietnia 2019
Znajdziesz go w tysiącach różnych produktów - od gum do żucia, przez serki i sosy, aż po napoje. Niskokaloryczny, dwieście razy bardziej słodki niż cukier. Zamknięty w niewielkich, białych granulkach
10 kwietnia 2019
Kto z nas choć raz w życiu nie był na ŻADNEJ DIECIE, niech pierwszy rzuci kamień. Nie ma co się oszukiwać, moda na różnego rodzaju alternatywne systemy żywienia stale rośnie.
03 kwietnia 2019
Wiesz już czym jest stres i jakie są jego konsekwencje (no chyba, że jeszcze nie czytałeś artykułu na ten temat, link znajdziesz tu) W dzisiejszym poście przybliżę Ci 5 niezwykle
03 kwietnia 2019
Jeśli odczuwasz objawy stresu, nie jesteś sam! Szacuje się, że około 85% wizyt u lekarza(z psychologiem włącznie) była związana z jego negatywnymi skutkami. Rynek pigułek i proszków uspokajających regularnie zwiększa
03 kwietnia 2019
Wiedząc o tym jak wygląda nauka z naukowego punktu widzenia (jeśli jeszcze nie czytałeś poprzedniego artykułu, klikaj) – możemy przejść dalej, czyli do sprawdzonych strategii metakognitywnych, które każdemu, nawet najbardziej
03 kwietnia 2019
Pewnie tak samo, jak ja nie mogłeś się doczekać aż w końcu je poznasz... Dlatego dziś zaprezentuję Ci aż 3 niezwykle skuteczne ćwiczenia, dzięki którym zwiększysz swoją efektywność. Może nie

Kto z nas choć raz w życiu nie był na ŻADNEJ DIECIE, niech pierwszy rzuci kamień. Nie ma co się oszukiwać, moda na różnego rodzaju alternatywne systemy żywienia stale rośnie. Regularnie dowiadujemy się o nowych odkryciach kulinarnych, obalonych mitach żywieniowych i o super foods z coraz trudniejszymi do wymówienia nazwami. Dieta paleo, warzywna, kwaśniewskiego, na zdrową cerę, na cellulit, na libido, na wszystko. I wspaniałe jest to, że jesteśmy coraz bardziej zainteresowani zdrowym odżywianiem, jednak czy aby na pewno zdajemy sobie sprawę, jak niektóre „zdrowe” produkty i „rewolucyjne diety” mogą wpływać na poziom STRESU, którego doświadczamy?
 

Jedzenie jakim karmimy nasz mózg (który, jak już wiesz z tego artykułu LINK, jest odpowiedzialny za reakcje na stres) często jest naszym najsilniejszym stresorem. Może mogłoby się wydawać, że nie ma nic bardziej stresującego od czyhającego w swoim gabinecie szefa czy terminu zbliżającej się matury, a jednak...

Na pierwszym miejscu jest, niepokonany od wielu wielu lat, cukier. Wiem, że już milion razy słyszałeś o tym, że cukier szkodzi i należy go ograniczyć. Jednak czy wiesz, że nie chodzi tylko
o biały cukier? Chleb, wafle zbożowe, dżemy, płatki śniadaniowe, wędliny, sosy i wiele innych, potencjalnie niewinnych produktów, obfituje w różnego rodzaju cukry:

 

Glukozę, dekstozę (zwaną również “cukrem zbożowym”, jest wydobywana syntetycznie ze skrobi), maltozę (cukier pochodzący ze słodu), fruktozę (cukier owocowy), sacharozę (rafinowany cukier produkowany z trzciny cukrowej i buraków cukrowych) czy laktozę (cukier mleczny).
 

Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Nie stanowią jednak jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. węglowodany proste i złożone. Te ostatnie występują w pełnych zbożach, fasolach, soczewicy czy warzywach. Pozostają w harmonii z pozostałymi składnikami produktu, z którego pochodzą, jeśli spożywane są w całości. Dużo gorzej jest w przypadku spożywania tych prostych węglowodanów.
 

Wiesz co dzieje się w Twoim organizmie w wyniku spożycia cukrów prostych?
 

Największym problemem jest szybka absorpcja. Cukier przechodzi przez ścianki przewodu pokarmowego bez trawienia, pobudza nadmierną produkcję insuliny w trzustce i powoduje brak równowagi metabolicznej. Ponadto dostarcza mnóstwo „pustej” energii. Cukier uznawany jest za najpowszechniejszą substancję uzależniającą na świecie. Przyczynia się do rozwoju wielu ciężkich schorzeń: otyłości, hipoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, zaburzeń odporności, próchnicy i osteoporozy, chorób wirusowych, grzybicy, nowotworów i impotencji. Osłabia pamięć i zdolność koncentracji, pogłębia wiele problemów emocjonalnych
i mentalnych. Prowadzi też do zniekształcenia układu kostnego, w tym miednicy i łuków zębowych u dzieci.

 

No dobra, ale pewnie nasuwa Ci się pytanie co to ma wspólnego ze stresem?
 

Otóż stresory powodują zachwianie homeostazy (równowagi) w naszym organizmie. Cukier, który po spożyciu, jest powodem m. in natychmiastowego, nienaturalnego wyrzutu dopaminy, a  w konsekwencji silnego uzależnienia i wielu poważnych chorób, jest GIGANTYCZNYM STRESOREM, z którym organizm większości osób (szczególnie dzieci) nie jest w stanie sobie poradzić.
 

Skutki długotrwałego przyjmowania cukrów prostych wpływają na przedwczesne starzenie się mózgu, utrudniają proces regeneracji tkanek (m. in nerwowych), potęgują demencję, utrudniają koncentrację i zdolność do relaksacji, a choroba Alzheimera uznana została za 3 odmianę cukrzycy.

 

Półki w sklepach uginają się pod ciężarem słodzonych produktów, dlatego  chcąc nie chcąc, większość najbardziej kuszących alejek w sklepie, powinniśmy omijać szerokim łukiem, jeśli nie chcemy przedwcześnie się zestarzeć i ciągle chorować.

 

Tylko co zrobić, aby nie dać się zwariować i nie ograniczać swojej diety tylko do jogurcików
i serków wiejskich?

 

Jest na to dobry sposób. Oczywiście metodą małych kroków. Na sam początek proponuję wybrać sobie 3 dni w tygodniu (ewentualnie co drugi dzień), w których zadbasz  o mniejszą ilość szkodzących cukrów w diecie. Z czasem, gdy poczujesz się na siłach, możesz to wydłużać, aż w końcu zostanie Ci jeden dzień w tygodniu, w którym zadowolisz się pojedynczym „cheat mealem”. Zaobserwuj po każdym (nie w trakcie) „zdrowym dniu”, jak się czujesz: czy masz więcej energii, czy lepiej Ci się spało, jak Twoje samopoczucie. Jeśli masz czas, zanotuj swoje spostrzeżenia w dzienniku.

Niestety czym więcej cukru było w Twojej diecie do tej pory, tym trudniej będzie Ci się z nim rozstać. Pierwszy dzień będzie udręką. Najprawdopodobniej rozboli Cię głowa, będziesz czuć rozdrażnienie i senność – typowe objawy „odstawienia”. Ale z czasem, gdy uda Ci się w miarę „oczyścić” Twój organizm z cukru, takie skutki będą towarzyszyć, nie jego brakowi, tylko przeciwnie, będziesz się źle czuć, gdy zjesz go za dużo.

 

Już teraz wiesz, że cukier (nie tylko ten biały) powoduje szereg niekorzystnych zmian w Twoim organizmie (z zachwianiem homeostazy na czele), przez co jego nadmiar w diecie przyczynia się do zwiększonego stresu, zmęczenia i negatywnych emocji. Możesz teraz bardziej świadomie podchodzić do swojej diety i zastanawiać się dwa razy, zanim w koszyku wyląduje kolejna paczuszka ciastek, sosy na bazie majonezu i cukru, czy gotowe mieszanki (fixy) jedzeniowe. Nie bez przyczyny mówi się, że zdrowie jest najważniejsze – po prostu bez niego nie jesteśmy w stanie żyć na 100 procent i cieszyć się choćby największym bogactwem.
 

PS. Nigdy nie zastępuj cukru syntetycznym słodzikiem, a w szczególności aspartamem! Dlaczego? Dowiesz się już w następnym artykule z serii o „stresującym jedzeniu”.

 

 

STRESUJĄCE JEDZENIE #CUKIER

CREATED WITH PASSION

Biofeedback Rzeszów
Biofeedback Rzeszów